Betere burgerbegroting

De burgerbegroting heeft geleid tot vele waardevolle initiatieven die gedragen worden door vele Antwerpenaren, zoals de toekomststraten, tuinstraten en zorgstraten. Het brengt ook het districtsbestuur en de democratie dichter bij de Antwerpenaar. De voorbije zes jaren waren een goed experiment. We willen verder op de ingeslagen weg, maar we willen volgende vier elementen aan verbeteren:

  • De drempel voor het indienen van een project voor de burgerbegroting is voor sommigen nog te groot. Goede ideeën worden niet altijd geselecteerd, omdat ze met minder ervaring werden uitgewerkt. We willen daarom een participatieambtenaar bij het dristrict die onder andere als taak heeft mensen te begeleiden bij het indienen van hun projecten. 

  • Sommige wijken vandaag zijn tot vandaag minder actief betrokken bij de burgerbegroting. Een betere geografische spreiding is voor ons noodzakelijk. De helft van het budget verdelen we over de verschillende wijken volgens bevolkingsaantallen. Zo krijgt elke wijk zeker projecten toebedeeld, en bouwen ook zij ervaring en enthousiasme op. Voor het overige laten we het zoals het is. Geen tussenkomsten van administratie, de inwoners moeten beslissen.

  • Tegenwoordig zijn er vaak burgerinitiatieven of inwoners die interessante onderzoeksvoorstellen hebben. Het moet mogelijk zijn om via de burgerbegroting onderzoeksbudget aan te vragen zodat de administratie die onderzoeken door onafhankelijke professionals kan doen uitvoeren.

  • Onze stedelijke jeugd gaat graag ook zelf aan de slag. We voorzien in de burgerbegroting ruimte voor projecten voor en door jongeren. Via kleinschalige projectoproepen kunnen ook zij hun eigen ideeën realiseren. Jong geleerd is oud gedaan!

Ons standpunt verscheen ook in Het Laatste Nieuws op 25 september 2018

https://www.hln.be/regio/antwerpen/cd-v-wil-studiebudget-in-burgerbegroting~a860f415/

Jan Braeckmans